About Me

My photo
write it in your heart that everyday is the best day in your life

Followers

klik iklan!

Friday, February 8, 2013

Manusia Yang didoakan Malaikat =)

Assalamualaikuumm~dengan nama Allah yg Pemurah lagi Maha Penyayang.

hye there,how are you?no matter where,who you are,cantik ,comel,anggun ,mata sepet,pipi tembam you are...''Alhamdulillah'',u still breath today to read this post (ikhlas dari hati nieh=)as a Muslims . for muslims out there,always say Alhamdulillah sebab ustz kata tak rugi sebut tu banyak kali coz it show that we are grateful muslims yg sentiasa bersyukur ke atas limpah kurnianya.segala puji bagimu Ya Allah!

segmen muhasabah kali ni (ehem*actually first segmen)never tot i can write something like memberi pengajaran dan keinsafan kepada orang lain,tapi at least i try.yeah i will.Okay,percaya kpd Malaikat merupakan salah satu rukun iman.ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan of course seseorang yg didoakan malaikat mendapat keistimewaan.

in our life,we need spiritual assistance to face the challenging test from Him.the more the test,the more the love of Allah to us =)mehehehhehehe

Antara orang2 yang didoa'kan Malaikat :

Orang yang sedang makan sahur
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Sesungguhnya Allah dah malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.''

Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya: ''Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menuggu solat,selama ia berada dalam keadaan suci ,kecuali kalangan malaikat akan mendoakan nya :''Ya Allah,ampunilah ia.Ya Allah sayangilah ia.''

Orang yang berada di saf depan solat berjemaah
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya :''Sesungguhnya Allah dan kalangan Malaikat-Nya berselawat ke atas orang yang berada pada saf depan.''

Orang yg menyambung saf pada solat berjemaah(tidak membiarkan k'kosongan dalam saf)
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya :''Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada org yang menyambung saf-saf.''

Kalangan malaikat mengucapkan 'Amin'ketika seorang imam selesai baca Al-fatihah
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya,''Jika seseorang imam membaca 'ghairil maghdhuubi 'alaihim waladhdhaalinnn'...(ayat terakhir al-fatihah sehingga selesai),maka ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat ,dia akan diampuni dosanya yang lalu.''


Orang yang tidur dalam keadaan bersuci
Rasulullah SAW bersabda ,maksudnya:''Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci,malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya.Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa:'Ya Allah,ampunilah hamba-Mu ini kerana tidur dalam keadaan suci.''


Orang yg sedang menjenguk (melawat)orang sakit
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Tidaklah seseorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga subuh.''


Orang yg melakukan solat subuh dan asar secara bejemaah
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba)pada malam hari(yang sudah bertugas malam hari hingga subuh)naik ke langit dan malaikat (yang ditugaskan pada siang hari iatu hingga solat asar)naik ke langit,sedangkan malaikat yg bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka :''Bagaimana kalian meninggalkan hamba ku ini,mereka menjawab:''Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat,dan kami tinggalkan mereka sedang mereka melakukan solat ,ampunilah mereka pada hari kiamat.''


Orang yg mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yg didoakan
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan .Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya ,setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan ,malaikat itu berkata ''aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yg ia dapatkan.''


Orang yg membelanjakan harta(infak) 
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya ,satu antara kedua-duanya berkata :''Ya Allah,berikanlah ganti bagi orang yg berinfak .Dan lainnya berkata,'Ya Allah ,hancurkanlah harta orang yg pelit(kedekut).


Seseorang yg mengajarkan kebaikan kepada orang lain
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian .Sesungguhnya penghuni langit dan bumi ,bahkan ikan,semuanya bershalawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.''


thank you for reading this entry  .tutt tuttt
Assalamualaikuum.








No comments:

Post a Comment

klik iklan!