About Me

My photo
write it in your heart that everyday is the best day in your life

Followers

klik iklan!

Wednesday, February 13, 2013

homemade Tiramisu

Assalamualaikum and hye~

Masya'Allah,ana sejak kebelakangan ni sering saja mencoba recipe2 baru =.=hahahahaha.*gelak ala mok cik* .that day i've google some recipe like how to make chocolate cake,strawberry cake,cheese cake and some more..and my stomach sound *gruuu gruu* on that time so i wish i could have something to eat like desserts,cakes, and ice cream, first word in the searching box was ''tiramisu''.then ,i opened it .*cries* when you look at something tht make you so much understand about tht,but you hv never do it before..SAD.rupa-rupanya buat tiramisu senang macam ni?

Bahan-bahan
coffee sponge cake (dibelah 3 lapis)
1 packet white coffe (nescafe lagi bagus)
250g cream cheese 
200ml whipped cream
1 cawan gula halus 

barang2 dari tesco =Dgehehehe


Cara-caranya=3
1.Beat cream cheese , sugar and whipped cream until they become creamy as you love.(cream)
2.then put the first layer of coffee sponge cake into your container.
3.on top of the first layer,put your cream (kuantiti?it's up to you)
4.repeat the same step,put the second layer and spread cream.until the end of layer.
5.white coffee or nescafe are used for garnishing ,taburkan ke atas lapisan teratas cake agar kelihatan cantik! =)simpan dalam peti ais 'overnight' dan esok boleh makan .





here,le homemede tiramisu =3 





Monday, February 11, 2013

Homemade Pizza =)

Assalamualaikumm..

hye there,today let me share to you some recipe,homemade pizza.kan?mudah saja nak buat.simple and nice je yg saya buat kat rumah (angkat bakul sendiri)=D

recipe ni adalah diadaptasi from my comel aunty (Mak Teh).Mak Teh always show her new recipe to me as she loves to creates it on her own.like today ,her 'homemade pizza' .and from my entire life,i never made pizza at home as im so lazy to buy le' so many ingredients.i just feel like ''its hard okay''.kena pergi tesco lagi beli mozarela cheese bagai,and some more ingredients yg langsung iolls tak penah dengar sebelum ni.manalah iolls tahu pasal mende mende omputih ni .(hehehehe)

so,today mak teh have teach me so hard, and i awesomely try it 'tadi'.tadi okay,tadi(cepat gila) =.=

Bahan-bahan 'homemade pizza'
pizza base(roti pizza yg boleh didapati di kedai fairy)
cili benggala kaler merah and hijau (dipotong dadu)
sos prego(type?it's up to you,tapi lebih sedap yg ada mushrooms)=)
isi ayam dipotong kecil2(diperam dgn sos tiram dan digoreng)
sosej (digoreng)
1 bj bawang besar(dipotong dadu)
nenas (dipotong kecil)
3 pcs cheddar cheese(pengganti mozarela cheese yg mahal =.=)

Cara-caranya
uolls ada pemanggang ajaib di rumah?that will be easy,no need to use oven if you don't have it at home.jangan lah kerana pizza anda bersusah payah berhabis ratusan ringgit membeli oven.hehe =D
(awas:api mesti perlahan.=)mehehehehe)

1.letak minyak sikit ! and put your pizza base in 'pemanggang ajaib' (better beli mini size pizza sesuai dgn saiz pemanggang)
2.spread the prego mushrooms sauce on top of pizza base.
3.put your cook chicken and sosej onto your pizza.
4.then,put cili benggala yg dipotong tadi.yay dah warna warni pizza kiteww =DD
5.letak buah  nenas .*fabulaous*
6.lastly,put cheddar cheese on top of all the ingredients tadi.(cheese akan mencair)
7.wait for 5 to 10 minutes.kalau cheese dah cair tu kira on timelah tu.so boleh makan.



ni lah ghupenya pizza iolls tadi.mehehehehehe.selamat mencuba=)



Friday, February 8, 2013

Manusia Yang didoakan Malaikat =)

Assalamualaikuumm~dengan nama Allah yg Pemurah lagi Maha Penyayang.

hye there,how are you?no matter where,who you are,cantik ,comel,anggun ,mata sepet,pipi tembam you are...''Alhamdulillah'',u still breath today to read this post (ikhlas dari hati nieh=)as a Muslims . for muslims out there,always say Alhamdulillah sebab ustz kata tak rugi sebut tu banyak kali coz it show that we are grateful muslims yg sentiasa bersyukur ke atas limpah kurnianya.segala puji bagimu Ya Allah!

segmen muhasabah kali ni (ehem*actually first segmen)never tot i can write something like memberi pengajaran dan keinsafan kepada orang lain,tapi at least i try.yeah i will.Okay,percaya kpd Malaikat merupakan salah satu rukun iman.ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan of course seseorang yg didoakan malaikat mendapat keistimewaan.

in our life,we need spiritual assistance to face the challenging test from Him.the more the test,the more the love of Allah to us =)mehehehhehehe

Antara orang2 yang didoa'kan Malaikat :

Orang yang sedang makan sahur
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Sesungguhnya Allah dah malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.''

Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya: ''Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menuggu solat,selama ia berada dalam keadaan suci ,kecuali kalangan malaikat akan mendoakan nya :''Ya Allah,ampunilah ia.Ya Allah sayangilah ia.''

Orang yang berada di saf depan solat berjemaah
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya :''Sesungguhnya Allah dan kalangan Malaikat-Nya berselawat ke atas orang yang berada pada saf depan.''

Orang yg menyambung saf pada solat berjemaah(tidak membiarkan k'kosongan dalam saf)
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya :''Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada org yang menyambung saf-saf.''

Kalangan malaikat mengucapkan 'Amin'ketika seorang imam selesai baca Al-fatihah
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya,''Jika seseorang imam membaca 'ghairil maghdhuubi 'alaihim waladhdhaalinnn'...(ayat terakhir al-fatihah sehingga selesai),maka ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat ,dia akan diampuni dosanya yang lalu.''


Orang yang tidur dalam keadaan bersuci
Rasulullah SAW bersabda ,maksudnya:''Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci,malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya.Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa:'Ya Allah,ampunilah hamba-Mu ini kerana tidur dalam keadaan suci.''


Orang yg sedang menjenguk (melawat)orang sakit
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Tidaklah seseorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga subuh.''


Orang yg melakukan solat subuh dan asar secara bejemaah
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba)pada malam hari(yang sudah bertugas malam hari hingga subuh)naik ke langit dan malaikat (yang ditugaskan pada siang hari iatu hingga solat asar)naik ke langit,sedangkan malaikat yg bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka :''Bagaimana kalian meninggalkan hamba ku ini,mereka menjawab:''Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat,dan kami tinggalkan mereka sedang mereka melakukan solat ,ampunilah mereka pada hari kiamat.''


Orang yg mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yg didoakan
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan .Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya ,setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan ,malaikat itu berkata ''aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yg ia dapatkan.''


Orang yg membelanjakan harta(infak) 
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya ,satu antara kedua-duanya berkata :''Ya Allah,berikanlah ganti bagi orang yg berinfak .Dan lainnya berkata,'Ya Allah ,hancurkanlah harta orang yg pelit(kedekut).


Seseorang yg mengajarkan kebaikan kepada orang lain
Rasulullah SAW bersabda,maksudnya:''keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian .Sesungguhnya penghuni langit dan bumi ,bahkan ikan,semuanya bershalawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.''


thank you for reading this entry  .tutt tuttt
Assalamualaikuum.








klik iklan!