About Me

My photo
write it in your heart that everyday is the best day in your life

Followers

klik iklan!

Monday, March 11, 2013

Kelantan ,Malaysia

Assalamualaikum w.b.t

aku dok tahu pulak yang aku boleh royak kelate . but the truth is 'i was kinda like it' .i like to speaks their 'loghat' because it make  me feel difference and quite awesome . macam aku orang kedah ,bunyinya like kasar kasar sikit ,'hang buat apa wei' .kelantan pulak 'mu dok buat gapo' .kelantan's loghat macam lembut,soft sikit nadanyaa. kan ? entahlah aku tulis jee .

Oh ya ,mention about kelantan ,i've go there last week .yaa,actually i  followed my aunty and her family cause my father was so busy then i ikut pak cik and mak cik iolls .uolls ,kelantan memang best ,surronding pon boleh tahan lah ,but i think i can't stay there longer .every places i've visit in my entire life, kelantan was the places that make me feel awkward especialy with their food .you know what ,the foods there pelik sikit .contoh macam when they eat rice with the lauk .their lauk semua manis manis ,orang kata payah nak jumpa yang bercili ,yang pedas pedas . aku ni pulak jenis yang tak boleh hidup tanpa cili,sambal,cabai melaka .tapi diorang tak ,nasi kerabu pon siap tambah kerisik(betul ke aku eja) ,taugeh ,ikan seekor , kelapa mesin laa .all that thing manis manis belaka weh . seriously . i cant eat like that EVERYDAY .hahaha.



 Banjaran Titiwangsa .on our journey to Rantau Panjang ,Kelantan we stopped there for rest .sejuk gila kat sana . =)


feeling so cold there .rasa macam ada kat  atas hogwarts school .dengan kabus tebal bagai .muahahaha :3


before we started our journey back ,we have our breakfast at somewhere in Perak .=.=lupa nama tempat ,sorry.


at Pasar Rantau Panjang .
p/s : the hat was too small for me so i cant wear it .syukur selamat duit aku . =.=
tapi masa kat sana ,iolls sempat menghabiskan duit jugakla .beli pashmina pink sehelai ,bawal polka dot sehelai ,skirt and belt ,kain sut satin with batik Kelantan Indonesian .cantik bhaiiii .so in that case aku tak meninggalkan satu sen pon dalam dompet aku semasa balik kedah .mwahahahaha.


kalau uolls tak percaya  iolls kata makanan kat sana manis manis ,hah tengok ni .this is kerabu yang theyolls buat dengan santan ,yang ketul ketul tu santan lah .dengan timun ,sayur ape tah , takde rasa pedas dude ,believe me .hahahha. kalau nak ada pedas sikit maybe budu itupun kena tambah cabai melaka (cili hijau )


ni si manis bubur kacang hijau :3 sedappp



and guest what ,i just found something pelik there, memang bagi 'kelantanese' kat sana tak pelik ,but for me i haven't see like this before ,iolls terpinga pinga apa itu 'BENG' .teh o ais ke ,teh o panas ke ? paling best harga dia 50 sen saja .haha



next ,we went to masjid cina .masjid cina ? bukan kat china uolls ,just available in Kelantan . gahahahaha.


tengok saja pintu masuknya ,tersergam indah pintu gerbang yang berseni ala ala negara China .eh betul ke ayat aku ?=.=


last pic kat masjid cina . sebab cuaca sangat panas dan bahangnya terasa pedih menyucuk pandangan mata .ahhh!!!!no way .
p/s : credit kat mak teh .first time ambil pic aku ,selalu aku saja ambil pic dia . =3



ni pic sebelum pergi shopping kepok lekor  :DDDDD

lepas tok dengan mak teh shopping kepok lekor ,semua dihempap di belakang .kepok lekor ,kepok ikan semua full kat belakang .then on the way home kami tidur berbantalkan kepok lekor :3 


kepok lekor woihhh .borong borong borong XD


Tok busy choosing the right ones .macam macam pilihan ada kat sana .
here kat 'Pasar Bukit Bunga' .

on the way home ,jalan kat sana belok sana belok sini .maksudnya bengkang bengkok ,simpang siur sikit .(ya Allah lemah tatabahasa sangat iolls ). when we were on that situation ,we feel dizzy and like wanna 'termuntah' .iolls dah all out =.= muntah keluar benda manis manis yang dimakan di Kelantan  .nooo wayyyy !!!


Assalamualaikum .

klik iklan!